Ζαγόρι

Το Ζαγόρι αποτελεί περιοχή της Πίνδου στην Ήπειρο, στην βορειοδυτική Ελλάδα. Έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελείται από 45 χωριά γνωστά ως Ζαγόρια ή Ζαγοροχώρια, και έχει το σχήμα ανεστραμμένου, ισόπλευρου τριγώνου. Στη νότια κορυφή του τριγώνου βρίσκεται η επαρχιακή πρωτεύουσα, τα Ιωάννινα, η βόρεια-βορειοδυτική πλευρά σχηματίζεται από το όρος Μιτσικέλι (1.810 μέτρα), ο ποταμός Αώος και το όρος Τύμφη αποτελούν την βόρεια πλευρά, και η ανατολική-νοτιοανατολική πλευρά εκτείνεται από τον ποταμό Βάρδα μέχρι το όρος Μαυροβούνι (2.100 μέτρα) κοντά στο Μέτσοβο.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001), ο πλυθησμός της περιοχής ανέρχεται σε 5.000 κατοίκους, με πυκνότητα πληθυσμού 5 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, συγκρινόμενο με ένα μέσο όρο 73,8 για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Φαράγγι του Βίκου

Ένα από τα φαράγγια του Ζαγορίου που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάρη στις διαστάσεις του και την επιβλητική του ομορφιά. Το φαράγγι συλλέγει τα νερά από έναν αριθμό μικρών ποταμών και τα οδηγεί στον Βοϊδομάτη ποταμό που ενισχύεται μέσα στο φαράγγι.Vikos Gorge

Το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο, δεύτερο μετά το Grand Canyon στην Αριζόνα των Η.Π.Α. Στην πραγματικότητα, οι πλευρές του σε σημεία φτάνουν τα 1.040 μέτρα (3.120 ft) και είναι οι πιό απότομες παγκοσμίως. Όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, πρέπει κάποιος να το δεί για να το πιστέψει. Εκτός της φυσικής του μεγαλοπρέπειας, το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί και αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω της παρθένας κατάστασης στην οποία βρίσκεται και των πολλών και διαφορετικών οικοσυστημάτων του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποτελεί την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, ο οποίος είναι καταφύγιο για πολλά επαπειλούμενα είδη ζώων.

Παρά το αδιαμφησβήτητο πέρασμα των Σλάβων απο την περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από αρκετά τοπονύμια, τυχόν αλλαγές στο ανθρώπινο στοιχείο του Ζαγορίου υπήρξαν πάρα πολύ αργές και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι υπάρχει πραγματική συνέχεια του πληθυσμού στην περιοχή.

Περισσότερα για το Ζαγόρι