H φιλοσοφία τού ξενοδοχείου

Ένα ευρύχωρο δωμάτιο με ένα άνετο κρεβάτι, ηρεμία, μια υπέροχη θέα και παραδοσιακό φαγητό ετοιμασμένο με βιολογικά τοπικά προϊόντα επειδή τα περισσότερα υλικά μας είναι επιλεγμένα και τοπικής προέλευσης. Εάν σας γοητεύει αυτή η φιλοσοφία, θα νιώθετε στο σπίτι σας στο ξενοδοχείο Πορφυρόν.

Στην αγκαλιά του κόκκινου αρχοντικού μας, του βουνού και της γαλήνης, θα φροντίσουμε αυτές οι διακοπές να σας μείνουν αξέχαστες.

Πορφυρή φιλοξενία, λίγη ιστορία

Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, ο τίτλος «πορφυρογέννητος» δόθηκε στους γιους ή στις κόρες του Αυτοκράτορα που γεννήθηκαν στην πτέρυγα του παλατιού του οποίου τα τείχη ήταν επενδυμένα με μια πολύτιμη πέτρα πορφυρού χρώματος από την Αιγύπτου.

Σήμερα, κανένας πια δεν γεννιέται σε πορφυρά διαμερίσματα. Μερικοί όμως ανακαλύπτοντας το δρόμο για τα Άνω Πεδινά, ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι, είχαν την τύχη να γνωρίσουν το πορφυρό αρχοντικό.

Απόλαυσαν τις διακοπές τους στο Πορφυρόν, το πορφυρό σπίτι.

Σε αυτό το ελκυστικό ξενοδοχείο, ο Γιάννης και η Ρίτα Κιρλενγίτση-Μπέρεντς τους φιλοξενήσανε. Αναζωογονημένοι από το αξεπέραστο πρωινό της Ρίτας, ξεκίνησαν να εξερευνήσουν το Ζαγόρι. Το βράδυ, γύρισαν για να απολαύσουν την εξαιρετική μαγειρική του Γιάννη: τοπική κουζίνα και φρέσκα προϊόντα ημέρας. Και ύστερα, μπόρεσαν να συνεχίσουν την βραδιά με ένα κρασάκι, να χαιρετίσουν τον τσοπάνο που επέστρεφε με το κοπάδι του, βρίσκοντας την ησυχία τους. Αύτη είναι ζωή!

Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε πορφυρογέννητους, αυτούς τους  εκλεκτούς που είχαν την τύχη να μείνουνε στο ξενοδοχείο Πορφυρόν.

Πού βρισκόμαστε;

Το Ελληνικό όνομα Ήπειρος προέρχεται από το  «άπειρος χώρα» πιθανός λόγο της γεωμορφολογίας του ηπειρωτικού τοπίου που χαρακτηρίζεται από συνεχείς εναλλαγές βουνών και κοιλάδων. Το τοπωνύμιο Ζαγόρι ετυμολογικά προέρχεται από το σλαβικό “Ζα Γκόρα” (За Гора) που σημαίνει “πίσω από το βουνό”.

Ζαγόρι σημαίνει η χώρα πέρα από τα βουνά.

Το Ζαγόρι βρίσκεται στο Βόρειο-Δυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου με πρωτεύουσά της τα Ιωάννινα. Τα χωριά του Ζαγορίου φημίζονται για την αυθεντική αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, για τους ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους και την αξεπέραστη φυσική ομορφιά του.

Το όρος Τύμφη, περίπου 3000 μέτρα ύψος, βρίσκεται στην καρδιά του Ζαγοριού και οι κορυφές του είναι σκεπασμένες από χιόνι σχεδόν όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με το Guiness book, το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μέρος του όρους Τύμφη, είναι το βαθύτερο του κόσμου. Εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 100 έως 1000 μέτρα καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων θεωρείται το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Το Βίκος προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, χτίστηκαν πολλά μοναστήρια στα πιο απομακρυσμένα μέρη του Ζαγορίου και η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη.  Προσφέρουν μια καταπληκτική θέα όπως η θέα από το Μοναστήρι της Άγιας Παρασκευής στο φαράγγι του Βίκου στο χωριό Μονοδέντρι.

Όχι πολύ καιρό πριν, το 1973, συνδέθηκε και το τελευταίο χωριό του Ζαγορίου με το οδικό δίκτυο. Και όχι πολύ παλιά, χρησιμοποιούσαν ακόμα γαϊδουράκια για τις μετακινήσεις όπως φαίνεται από την κατασκευή του πλακόστρωτού των γεφυριών.  Μερικά από αυτά τα τοξωτά γεφύρια είναι πάνω από 1000 χρόνια και είναι αξιοθαύμαστα.

Οικολογικό περιβάλλον:

Το Ζαγόρι είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.  Είναι μια άγρια αλλά προσβάσιμη περιοχή με φιλόξενους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος του Ζαγορίου είναι ένας προστατευόμενος βιότοπος και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για αξέχαστους περίπατους που σου κόβουν την ανάσα.

Τα ποτάμια βρίσκούν το δρόμο τους ανάμεσα σε χαράδρες και κοιλάδες σχηματίζοντας καμιά φορά ήσυχες φυσικές λιμνούλες ιδανικές για μια δροσερή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά τους .

Θα εκπλαγείτε από την βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας, από τα λιβάδια με αγρία λουλούδια και τις μοναδικές ορχιδέες όσο φτάνει το μάτι. Και τι να πει κανείς για την φοβισμένη καφέ αρκούδα που τρέχει να κρυφτεί μόλις σας βλέπει ή σας μυρίζει.  Ακόμη μπορεί να τύχει να συναντήσετε  σπάνια είδη ζώων όπως τον λύκο ή το λίγκα (lynx) .  Αλλά το πιο πιθανόν θα συναντήστε την ελληνική χελώνα, ερπετά, αλεπούδες, ελάφια και όλα τα είδη των πτηνών.

Σαν τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι λάτρεις των πεταλούδων θα μείνουν έκπληκτοι όταν θα συναντηθούν την σπάνια ανατολική μαύρη πεταλούδα (Παπίλιο πολυξένες) και πολλές άλλες πεταλούδες με τα παραμυθένια χρώματα τους.

Όλοι οι κάτοικοι του Ζαγορίου σας περιμένουν να μοιράσουν μαζί σας τις μοναδικές ομορφιές και γεύσεις του τόπου τους.