Σπαγγέτι με πέστο από βασιλικό και καρύδια, με πέστο από κολοκυθόσπορα / Σπαγγέτι με λεμόνι και σπαγγέτι με σκόρδο και μαϊντανό

Σπαγγέτι με: πέστο από βασιλικό και καρύδια / πέστο από κολοκυθόσπορα / με λεμόνι /με σκόρδο και μαϊντανό

2 ματσάκια φρέσκο βασιλικό

2/3 κούπα  καρύδια

1 κούπα τριμμένο πεκορίνο η τυρί Παρμεζάνα

6 κουτάλια ελαιόλαδο

350 γρ σπαγγέτι

Λάδι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Αλέσετε το βασιλικό με τα καθαρισμένα καρύδια και προσθέσετε 2/3 του τριμμένου τυρί, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλμυρό νερό, σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πέστο και το τριμμένο τυρί που μένει, σερβίρουμε αμέσως.

 

Σπαγγέτι με λεμόνι / σπαγγέτι με σκόρδο και μαϊντανό

Βράζουμε το σπαγγέτι ανάλογα με τις ενδείξεις του πακέτου. Καθαρίζουμε το λεμόνι, τρίβουμε την φλούδα πολύ λεπτά και στύβουμε το φρούτο.

Ανακατεύουμε την λεμονιού με κρέμα γάλακτος και το τυρί παρμεζάνα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε την σάλτσα λεμόνι στην σουρωμένη πάστα και ζεσταίνουμε ακόμα λίγο στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε με μαύρες ελιές ή και κρεμμυδάκια  για γαρνίρισμα.

Για την σάλτσα σκόρδο- μαϊντανό παίρνουμε τέσσερα  σκέλη σκόρδου που ανακατεύουμε στο μπλέντερ με ένα χοντρό ματσάκι πλυμένο μαϊντανό, 1 δλ ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι μέχρι να γίνουν ένα λείο πέστο, τα χρησιμοποιούμε φρέσκα επειδή εάν το κρατάμε για πολύ, το σκόρδο πικραίνει.

 

Πέστο από κολοκυθόσπορο

150 γρ. , κολοκυθόσπορο

3 φέτες άσπρο ή μαύρο ψωμί

100 γρ Τυρί παρμεζάνα τριμμένη

2 κ.σ χυμό λεμονιού

1 dl λάδι από κολοκυθόσπορο

Ένα ματσάκι μαϊντανό

Ψήνουμε τους κολοκυθόσπορους σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι  (προσοχή να μην τα κάψουμε).

Βγάζουμε την κρούστα του ψωμιού και την κόβουμε σε μικρούς κύβους.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ η με το χέρι ώστε να αποκτήσουμε ένας πουρές.

Μπορούμε να διατηρήσουμε το μείγμα σ ένα γυάλινο μπολ στο ψυγείο για λίγες εβδομάδες.