Δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis

Το πάντα πράσινο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Labiatae (Xειλανθή), έχει ανοιχτό μοβ έως μπλε ανοιχτά λουλούδια.

Το φυτό εκπέμπει ένα ευχάριστο άρωμα καμφοράς, ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι  τον Ιούλιο αλλά στα μέρη μας ανθίζει για δεύτερη φορά στον φθινόπωρο. Το δεντρολίβανο υπάρχει και στο Ζαγόρι, καμιά φορά το βρίσκουμε στη φύση αλλά συνήθως καλλιεργείται.

Τα φύλλα, χρησιμοποιούνται φρέσκα και αποξεραμένα ως καρίκωμα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουζίνας.

Το τσάι δεντρολίβανο βοηθάει στη πέψη, ανακουφίζει τις κράμπες και βοηθάει σε περίπτωση ενοχλήσεων στο έντερο και τη χολή.

Το δεντρολίβανο θεωρείται επίσης χρήσιμο για τις γυναίκες με προβλήματα στην περίοδο, αιμορραγίες ή κοιλιακούς σπασμούς στην εμμηνόπαυση.

Χρησιμοποιείται για μασάζ ή στο μπάνιο όταν νιώθουμε εξαντλημένοι, είναι τονωτικό και δεν πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε πριν πάμε για ύπνο.

Τα αιθέρια ελαία τονώνουν και το κεντρικό νευρικό σύστημα και βελτιώνουν την καλή ροή του αίματος.

Επίσης, μας προστατεύει από τις ιώσεις, σκοτώνοντας τις βακτηρίες και είναι δηλαδή κατάλληλο για το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας – και σε περίπτωση ουλίτιδας.

Ανακουφίζει σε περίπτωση στραμπούληγματος  και κατάγματος γιατί ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και επίσης βελτιώνει τον πόνο στις ρευματολογικές παθήσεις.

Δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για μεγάλο καιρό ή και σε μεγάλες δόσεις και ούτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ούτε το λάδι του, επειδή μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις.

Μια τονωτική ιδέα για το μπάνιο: 50 γραμμάρια φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο με ένα κουτάλι ελαιόλαδο σε 1 λίτρο νερό, τα βράζουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε 1 κουταλιά από αυτό το αφέψημα συν μια κουταλιά ροδόνερο στο νερό του μπάνιου