Μαρμελάδα πορτοκάλι – Μαρμελάδα πορτοκάλι και Καμπάρι / Ζαχαρωμένα μανουσάκια

Aardbeien vlierbloesemjam - Frauwles me sambouka marmelada - Aardbeien vlierbloesem kruimeltaart – Frauwles me sambouka pita

4 κιλ. Πορτοκάλια ή σαγκουίνια

4 λεμόνια

2 ½ κιλ. ζάχαρη

1 ½ λίτρο νερό

4 φακελάκια  ή 4 φύλλα ζελατίνη

Για την μαρμελάδα με τα σαγκουίνι– 1 δεκάλιτρο Καμπάρι

Πλένουμε τα πορτοκάλια (κατά προτίμηση βιολογικά) και τα βάζουμε σε μια χύτρα με 1 ½ λίτρο νερό. Τα σκεπάζουμε, τα βράζουμε και μετά το σφύριγμα της χύτρας τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για 15 λεπτά . Βγάζουμε την χύτρα από το μάτι, περιμένουμε λίγο πριν να τραβήξουμε το καπάκι και αφήνουμε τα πορτοκάλια με τα υγρά να κρυώσουν για λίγο. Ύστερα , κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές λωρίδες και πετάμε τα κουκούτσια.. Έπειτα, μεταφέρουμε το σύνολο στη χύτρα με τα υγρά τους και ξαναβράζουμε. Προσθέτουμε ζάχαρη ενώ αφήνουμε τα πορτοκάλια να βράζουν, στύβουμε τα λεμόνια και τα προσθέτουμε στη μάζα.

Για την μαρμελάδα σαγκουίνι προσθέτουμε τώρα το Καμπάρι και βράζουμε το σύνολο. Στο τέλος χρησιμοποιούμε τη ζελατίνη ανάλογα με τις οδηγίες. Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να προσθέτουμε ζελατίνη αφήνουμε την μαρμελάδα να σιγοβράζει ακόμα για 20 λεπτά  πριν να την χύνουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα δοχεία, βάζουμε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε για 20 λεπτά. Ελέγχουμε εάν όλα τα δοχεία  είναι ερμητικά κλειστά. Τώρα είναι η σειρά της ετικέτας με το όνομα της μαρμελάδας και έχετε μια υπέροχη έκπληξη ή ένα νόστιμο δώρο.

Ζαχαρωμένα μανουσάκια,

Όσο μανουσάκια θέλετε

1 ασπράδι,

Περίπου 100 γρ ζάχαρη αχνή

Λαδόκολλα, ένα πινελάκι, γυάλινα δοχεία που κλείνουν ερμητικά.

Για τα ζαχαρωμένα μανουσάκια, χρειαζόμαστε ανθισμένα μανουσάκια και μπορούμε να κρατήσουμε και τα κοτσανάκια.

Χτυπάμε το ασπράδι, αλλά πρέπει να μείνει διάφανο και να μην γίνει αφρώδης.

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα πιάτο ή σε μια πλαστική σακούλα.. Σκεπάζουμε το ταψί με την λαδόκολλα και ζεσταίνουμε το φούρνο μας σε  50° C.

Αλείφουμε προσεκτικά το κάθε μανουσάκι με το πινελάκι που έχουμε βάζει στην ασπράδα, μετά κόβουμε το κοτσανάκι και τα βάζουμε στο πιάτο με την αχνή. Πρέπει η αχνή να σκεπάσει τα μανουσάκια  παντού. Βάζουμε το κάθε μανουσάκι στο ταψί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου μια  ή δυο ώρες. Η θερμοκρασία του φούρνου μένει μεταξύ 50° και 75°C, και η πόρτα του φούρνο μπορεί να μείνει ελαφριά ανοιχτή να διώξουμε την υγρασία.

Προσέχουμε τα μανουσάκια μας να είναι στεγνά πριν τα μεταφέρουμε στα δοχεία – τα οποία κλείνουμε καλά  – για να τα κρατήσουμε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι φανταστικά για μια τούρτα γάμου, ένα επιδόρπιο ή για την διακόσμιση οποιαδήποτε τούρτας.