Μαρμελάδα πέντε φρούτων

Αυτή η υπέροχη μαρμελάδα φτιαγμένη με τα δώρα του χειμώνα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην κουζίνα μας. Φροντίζετε να την φτιάξετε το χειμώνα, από τον Γενάρη μέχρι τέλος Μαρτίου επειδή τότε αυτά τα φρούτα υπάρχουν σε αφθονία, είναι γλυκά και φτηνά και περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες.

Για ένα κιλό μαρμελάδα πέντε φρούτων (μην φτιάχνετε πάνω από 3 κιλά την μια φορά).

 

2 κίτρινα ή κόκκινα  γκρείπφρουτ (βιολογικά)

2 μεγάλα, όμορφα και γλυκά πορτοκάλια (βιολογικά)

2 μεγάλα ακτινίδια (βιολογικά)

2 όμορφα γλυκόξινα μήλα (βιολογικά)

1 λεμόνι (βιολογικό)

½ κιλό ζάχαρη + 20 γραμμάρια πηκτίνη ή

ζελατίνα για 1 κιλό φρούτα

3 έως 4 όμορφα δοχεία – βάζα για μαρμελάδα.

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα με άφθονο νερό και τα σκουπίζουμε.

Αφαιρούμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τα γκρείπφρουτ με λεπτό μαχαίρι ώστε να κρατήσουμε

το πικρό άσπρο περιεχόμενο της φλούδας.

Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λουρίδες ή κομματάκια (η χρήση του μπλέντερ επιτρέπεται) και τα βράζουμε

για περίπου 10 λεπτά σε 2 δεκάλιτρα νερού σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσέξτε να κρατήσετε τα υγρά.

Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα ακτινίδια και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (κατά προτίμηση όχι στο μπλέντερ ώστε να μην γίνει κομπόστα) και τα προσθέτουμε στις φλούδες στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν.

Στύβουμε τα πορτοκάλια, τα γκρειπφρούτ και τα λεμόνια, στραγγίζουμε το χυμό και το χύνουμε στα φρούτα στην κατσαρόλα μέχρι να βράσουν.

Έχουμε φροντίσει επίσης τα όμορφα βάζα για μαρμελάδα και τα καπάκια τους να είναι έτοιμα και λίγο ζεστά ώστε να μην σκάσει το γυαλί όταν θα μπει η καυτή μαρμελάδα.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και την πηκτίνη ή τη ζελατίνα και αφήνουμε το σύνολό να βράζει για κάποια λεπτά ή ακόμα ακολουθούμε τις οδηγίες στη σακούλα τις ζελατίνης.

Χρησιμοποιήστε ένα χωνευτήρι για μαρμελάδα εάν υπάρχει και γεμίζετε τα δοχεία μέχρι 1 εκατοστό κάτω από τα χείλη τους προσέχοντας να μην λερώσετε την άκρη πριν κλείσετε τα δοχεία. Αναποδογυρίζετε τα βάζα για 20 λεπτά για να γίνουν αεροστεγώς.

Αναποδογυρίζετε τα ξανά για να κρυώσουν, έπειτα κολλήσετε μια ετικέτα με ονομασία και ημερομηνία και με τον τρόπο αυτό θα διατηρείτε τη μαρμελάδα σας για τουλάχιστον ένα χρόνο.