Ιατροσοφία

Και λίγη ιατροσοφία, θα μιλήσουμε σήμερα για την φυτοθεραπεία η οποία αποτελεί σήμερα στον πλανήτη μας μια κοινή μορφή θεραπείας. Άλλωστε τα φυτά χρησιμοποιούνται παραπάνω από 4000 χρόνια σε όλους τους πολιτισμούς.
Θα μιλήσουμε για το όμορφο βοτανικό που αυτή τη στιγμή στεγνώνει στον κήπο μου, το βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή του Προδρόμου, το πιο υγιεινό αντίδοτο για την αυπνία, την κατάθληψη, τις νευρικές παθήσεις, πόνους στο στομάχι, στο δέρμα και πολλά άλλα. Το χρισημοποιούμε ως τσάι, ως λάδι, ακόμα και για βαφές. Είναι απίστευτο πόσο σοφία κατέχει η φύση που ευτυχώς είναι πάντα πιο δυνατή από τον άνθρωπο.
Η καλύτερη περίοδος για το μάζεμα του βάλσαμου είναι από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο όταν το φυτό ανθίζει πλήρως και είναι πλούσιο σε ουσίες. Σύμφωνα με την παράδοση, η καλύτερη περίοδος για το μάζεμα του φυτού είναι νωρίς το πρωί η μέρα του Αϊ Γιάννη (24 Ιουνίου). Τότε το βάλσαμο κρατάει τις πιο θεραπευτικές ουσίες του.
Για το λάδι (oleum hyperici) χρησιμοποιούμε φρέσκα και τριμμένα λουλούδια και μπουμπούκια. Τα βάζουμε σένα μπουκάλι με ανοιχτόχρωμο γυαλί και προσθέτουμε ελαιόλαδο (1 λίτρο ελαιόλαδο για 250 gr λουλούδια).
Αφήνουμε το κλειστό μπουκάλι για αρκετές μέρες σ’ένα ζεστό μέρος και ανακατεύουμε τακτικά. Έπειτα, αφήνουμε το μπουκάλι κλειστό για περίπου έξι εβδομάδες στον ήλιο, μέχρι να αποκτήσει το λάδι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Ύστερα μπορούμε να φιλτράρουμε το λάδι από ένα μουσαμά και το χύνουμε σε σκούρο μπουκάλι αφήνοντας το σε δροσερό μέρος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το χρησημιοπιούμε για περίπου ένα χρόνο.
Το βάλσαμο είναι κατάλληλο για εσωτερικές πατήσεις όπως για το συνάχι, το στομάχι και τα έντερα και για νευρικές πατήσεις (δυο με τρείς φορές την ημέρα ένα κουτάλι του τσάι). Για εξωτερικές πατήσεις, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για φουσκώματα, εγκαύματα, πληγές, ξηρό ή σκισμένο δέρμα.