Βακαλάος παστός

500 γρ. Βακαλάος

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

Ελαιόλαδο

Λίγο βούτυρο

100 γ.  σταφίδες

2 έως 3 σκέλη σκόρδου

1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί

Eνα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

2 έως 3 φύλλα δάφνη

Πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο

Κατά προτίμηση λίγες ψιλοκομμένες πατάτες

 

Αφήνουμε το βακαλάο για δυο μέρες σε κρύο νερό για να αποβάλει το αλάτι και αλλάζουμε τα νερά μέχρι να φύγει η αλμύρα.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στα  180 βαθμούς.

Αφήνουμε να στραγγίσει το ψάρι, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή μ ένα καθαρό πανί.

Κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες και το βάζουμε σ’ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε αλείψει με βούτυρο.

Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, ύστερα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο.

Στην Ελλάδα το παραδοσιακό αυτό γεύμα απολαμβάνεται με σταφίδες όμως δεν αρέσουν σε όλους. Στην περίπτωση που σας αρέσουν προσθέτετε τις σταφίδες και το λευκό κρασί, αφήνετε το σύνολο να βράσει μέχρι να εξατμίζεται το κρασί. Έπειτα προσθέτουμε φέτες από ντομάτα με την δάφνη και το υπόλοιπο των μπαχαρικών. Δεν χρειάζεται να αλατίζουμε γιατί ο βακαλάος είναι ήδη αλμυρός.

Αφήνουμε το ψάρι με τα μπαχαρικά να σιγοβράζει ακόμα για 5 λεπτά, προσέχουμε να κρατήσουμε αρκετή σάλτσα, προσθέτουμε τελικά τις πατάτες και καλύπτουμε το ταψί με καπάκι ή φίλο αλουμίνιου πριν το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα σε 180 βαθμούς.

Ο βακαλάος συνοδεύεται με μια σαλάτα, χωρίς πατάτες, ρύζι ή πάστα αλλά και ο πουρές πατάτας είναι νόστιμος και οι πατάτες – όπως το προτείνει η συνταγή μας – ετοιμασμένες μέσα την σάλτσα του ψαριού.

Και ύστερα, χρόνια πολλά!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone