Μανιταρόσουπα

Τώρα μια συνταγή με άλλο ένα θαύμα της φύσης, τα άγρια μανιτάρια. Φαίνεται ίσως λίγο φανταχτερό να μεταμορφώσουμε τους βωλίτες (βωλίτης ο φαγώσιμος ή μανιτάρι πορτσίνι) και/ή κανταρέλες (Cantharellus cibarius ή καθαρίσκος) σε μια σούπα αλλά είναι μια από τις καλύτερες σούπες που φτιάχνουμε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καταψυγμένα μανιτάρια γιατί οι βωλίτες αντέχουν την κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε άλλα μανιτάρια εάν δεν φτάνουν αυτά τα δυο είδη ως απλά μανιτάρια ή πλευρώτες.

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα .
ή 75 γρ. αποξηραμένα (funghi porcini ) μανιτάρια
5 κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα .
5 κ.σ ελαιόλαδο και 3 βουτύρου
2 λίτρα ζουμί κοτόπουλο ή λαχανικών, κατά προτίμηση φρέσκο
2 με 3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
1 κ.σ θυμάρι φρεσκοκομμένο
1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
4 κ.σ κρέμα γάλακτος ή πλήρης γάλα
Αλάτι και πιπέρι
Κρουτόν
2 φέτες άσπρο ψωμί
25 γρ, βούτυρο
2 κ.σ. φρέσκο κομμένο μαϊντανό

Αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να ροδίζουν λίγο στο ζεστό λάδι και στο βούτυρο, προσθέτουμε τους βωλίτες και το σοτάρουμε 7 με 10 λεπτά μέχρι να τα σβήσουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε το ζεστό ζουμί, οι πατάτες και το θυμάρι και αφήνουμε την σούπα να σιγοβράζει για περίπου μίση ώρα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περνάμε την σούπα από το μίξερ.
Ξαναβάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε την σούπα μέχρι να βράσει. Μετά, παίρνουμε λίγη σούπα στην κουτάλα, προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και το χύνουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά για να μην πήξει το γάλα ή η κρέμα γάλακτος στην σούπα.
Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, κόβουμε το ψωμί σε μικρούς κύβους, τα τηγανίζουμε στο βούτυρο. μέχρι να γίνουν τραγανιστά
Για την κάθε μερίδα σούπα θα ρίξουμε λίγα και φρέσκο κομμένο μαϊντανό και καλή απόλαυση!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone