Κέϊκ νηστίσιμα

Δεν πρόκειται για μια ντόπια παραδοσιακή συνταγή αλλά για μια παραλλαγή μιας συνταγής της μητέρας μου.
Δεν περιέχει αυγά, ούτε βούτυρο ούτε λάδι και προσαρμόζεται λοιπόν στην εποχή της νηστείας. Γίνεται στο άψε σβήσε και
μπορείτε να προσθέτετε και άλλα νόστιμα υλικά της αρέσκειάς σας.

450 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του (ή ίδια αναλογία αλεύρι συν 1 σακούλα μπακιν πουδερ)
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
100 γραμμάρια μέλι
250 γραμμάρια σταφίδες
200 γραμμάρια (1 κουτάκι) σακχαρόπηκτα λεμόνια
1 γεμάτο κουτάλι σπόρια άνηθου
½ λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 γεμάτο κουτάλι κανέλα, πιπερόριζα ή τζίντζερ
Για όσους αρέσει μπορούν και να προσθέτουν 1 κούπα ηλιόσπορου η 1 κούπα τριμμένα καρύδια

Προζεσταίνουμε το φούρνο σε 150°-170° βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σακχαρόπηκτα λεμόνια, το μέλι, την καστανή ζάχαρη, τα σπόρια άνηθου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη κανέλα/ πιπερόριζα (ή τριμμένα καρύδια ή ηλιόσπορο)
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Χύνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη στρογγυλή ή σε δυο πιο μικρές φόρμες για κέικ, τα οποία έχουμε αλείψει με βούτυρο πριν βάζουμε το μείγμα..
Αφήνουμε το κέικ μας για 50 λεπτά έως μια ώρα να ψηθεί, ελέγχουμε αν είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα (εάν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο), το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώνει και….Καλή απόλαυση!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone