Χορτόπιτα

Για ένα ταψί  φούρνου 40 διαμέτρου ή 35 με 50 πόντους.

5 φύλο ή περισσότερα εάν δεν καλύπτουν το ταψί (450 γρ.)

1½ κιλά χόρτα  – σπανάκι, πράσα, κρεμμυδάκια, φρέσκες τσουκνίδες, φύλλα από παντζάρι, μαϊντανό, πλυμένα και ψιλοκομμένα.

250 γρ. Τυρί φέτα

2 χτυπημένα αυγά

1 δλ ελαιόλαδο

1 κουταλάκι  του γλυκού αλάτι

Ζεσταίνουμε το φούρνο στα +/- 200° C.

Αλείφουμε το ταψί με 2 κουτάλια ελαιόλαδο

Ανακατεύουμε σε μια μεγάλη τα πλυμένα και κομμένα χόρτα, τα πασπαλίζουμε με την φέτα, αυγά, αλάτι και  ½ δεκάλιτρα ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε καλά και πατάμε λίγο τα χορταρικά με τα χέρια.

Μοιράζουμε 2 φύλα στο ταψί και βάζουμε 1/3 από το μείγμα με τα χορταρικά στα φύλλα, ξαναβάζουμε 1 φύλλο, άλλο ένα τρίτο του μείγματος πάλι ένα φύλλο και το τελευταίο τρίτο του μείγματος.

Με τα τελευταία 2 φύλλα, κλείνουμε το σύνολο μέχρι να καλύψουμε όλα τα λαχανικά.

Βάζουμε ύστερα 2 κουτάλια ελαιόλαδο στο σύνολο με τα χέρια ή ένα πινέλο και με τα χέρια που περνάμε λίγο από την κρύα βρύση βάζουμε κάποιες σταγόνες νερού για να γίνει το φύλλο μας πιο τραγανιστό. Ωστόσο δεν πρέπει να βρέχουμε τα φύλλα με πολύ νερό.

Ψήνουμε την πίτα μας στο φούρνο από 180° μέχρι 200° για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανιστή.

Αποτελείται ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ηπείρου η από το Ζαγόρι, τα χόρτα μπορούν να βρεθούν στην φύση και είναι ένα χορταστικό και υγιεινό πιάτο.